G: +386 (0)41 344 904
E: povezani@zivimopovezani.si

 

Kaj je naš notranji otrok?

Čeprav smo že odrasli,  je znotraj naše psihe del, ki ga imenujemo ‘notranji otrok’. Razvil se je v otroštvu in je preplet različnih informacij, vedenj, prepričanj, čustev in danes že avtomatičnih odzivov. Notranji otrok je nekakšen primarni in temeljni del naše psihološke strukture ter zajema tako miselne in čustvene kot vedenjske procese. Povedano še malo drugače, notranji otrok vsebuje čustva, misli in odzive, ki smo jih razvili kot otroci, pogosto pa jih uporabljamo tudi v odraslosti.

Skozi leta izkušenj dela z posamezniki sem opazila, da se dostikrat naš notranji otrok “skrije”, v določenih težkih momentih življenja, ki so za majhno deklico ali dečka preveč “težki” in takrat otrok postane preveč odrasel, ko še zdaleč ni  čas za to ali pa povzame drugačno vlogo, izoblikuje svoj lažni jaz, da bolje ustreza družini in okolju v katerem odrašča.

Torej v nas samih, v našem jedru je nekaj zelo prvinskega. Otrok, ki se skriva v naših globinah, ni zgolj odsev preteklosti, temveč čarobno bitje, ki je polno ustvarjalne, življenjske energije.

Naš notranji otrok je del našega avtentičnega jaza, tistega pristnega sebstva, ki smo mu skozi leta odraščanja zato, da bi lažje preživeli znotraj lastne družine in širše družbe, nadeli najrazličnejše maske ter s tem izoblikovali svoj lažni jaz. Ko se ponovno povežemo  z svojim  notranjim otrokom, se znova odpiramo našemu avtentičnemu, naravnemu sebstvu. 

Svojega notranjega otroka lahko znova objamemo in mu sporočimo, da so pretekle izkušnje mimo in da je varno, da v polnosti izrazi vse aspekte sebe.  Postavimo se zase in se naučimo postavljati osebne meje, svobodno izražamo svojo resnico, vzamemo si čas za igro in čas za brezdelje, čeprav so nas učili, da je naša vrednost pogojena z našim delom ter produktivnostjo. 

V sebi imamo moč, da zapolnimo notranje razpoke, ki so nam jih povzročile nezadovoljene čustvene potrebe v otroštvu. Ko se povežemo s svojim notranjim otrokom z namenom, da ozdravimo njegove rane, lahko znova prebudimo občutek notranje varnosti in svojo življensko energijo skozi katero lahko igrivo ustvarjamo, kreiramo in delujemo v različnih življenskih situacijah.

Tretma: Ljubiti čarobnost svojega notranjega otroka